Populært nå

Game of Thrones

Det er ikke lenge siden siste episode av denne populære serien gjorde furore, og det er lett å se for seg at Game of Thrones fremdeles kommer til å være stor snakkis i fremtiden. Serien har blitt en perfekt samtalestarter i lystige lag, ettersom så mange fulgte med fra første episode i 2011 til siste i 2019. Faktisk er det lett å bli gjengens tause innslag dersom du er den eneste som fremdeles ikke har sett serien.

Det kan være vanskelig å sette seg i en lengre handling som går over så mange episoder, særlig innen fantasy-sjangeren. Skal du endelig sette deg ned og se hele serien for første gang, kan det være greit å få en liten innføring i hva det kritikerroste Game of Thrones faktisk handler om.

Handling

Vi befinner oss på de fiktive kontinentene «Essos», «Sothoryos» og «Westeros», og her finner vi «De sju kongeriker». Her er det borgherrer, tjenestefolk, bønder og krigere i et alt annet en fredelig føydalsamfunn som preges av overnaturlige elementer: drager, enhjørninger og store is-edderkopper. Vi møter mange mektige familier, også kalt «hus». Disse familiene har sine slott og landområder de råder over, og har som mål å erobre Jerntronen i Westeros.

De ærgjerrige medlemmene av de ulike familiene er alle sultne på tronen, og Game of Thrones er en historie om svik, ambisjoner, ære og triumf. Serien har realistiske og naturtro elementer så vel som overnaturlige. Vanlige konflikter i middelalderske føydalsamfunn beskrives på en reell måte, og fantasy-aspektene gjør alt ti ganger spennende. Hvordan det hele ender får du vite etter å ha sett de 73 episodene fordelt på 8 sesonger, hvor hver episode er mellom 50 og 80 minutter lange.

Fordeler med å starte nå

Vi skal ikke avsløre den svært omtalte slutten her. Skal du begynne å se serien først nå, har du en stor fordel. Du slipper å vente i spenning på at neste episode skal bli lansert, og du får sett serien i ønsket tempo. Mellom 2011 og 2019 ble en ny sesong gitt ut i året, og det var ikke rent få av oss som ventet i spenning på hver eneste episode.

Mange prøvde å spå fremtidige hendelser i Game of Thrones underveis, og det var neppe mange som så det som skjedde i avslutningen komme. Plutselig falt alle brikkene på plass, selv om meningene fremdeles er svært delte om hvorvidt avslutningen var fordøyelig. Hva du vil synes etter å ha sett ferdig alle 8 sesonger, er umulig å spå – og det ville blitt feil å gi for mange hint her. Det holder med å si at skuespiller Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) ble temmelig forvirret etter å ha lest manuset for siste episode for første gang, og at det tok tid for henne å forsone seg med pangavslutningen.

bard