Norske serier

Exit

NRK-serien Exit har nylig gjort furore, og er basert på virkelige historier fra de personlige livene til kyniske finansmenn i Oslo. Her er det vill og dyr festing med kokain, horer og vold blant griske, narsissistiske rikinger som gjør det de kan for å piffe opp hverdagen ved hjelp av økonomiske midler de fleste av oss bare drømmer om. Exit gir oss et interessant innblikk i rike menneskers verden, og før du vet ordet av det har du sett alle de 8 episodene på rad.

Fire søkkrike drittsekker

Møt den egoistiske finansmannen Adam (spilt av Simon Berger), som har sterilisert seg bak kona Hermine (Agnes Kittelsen) sin rygg for å unngå ufrivillig graviditet. Når Hermine finner ut Adam har løyet for henne, blir det mildt sagt dårlig stemning. Familiefaren Henrik (Tobias Santelmann) er også en typisk riking som prøver å kombinere familieliv med det å være badboy, og snakker med karakteristisk overklasseaksent inspirert av normert bokmål hvor a-endelse i substantiv sløyfes til fordel for -et og -ene (f.eks. uttaler han «barna» som «barnene» og «kona» som «konen»).

Villbassen Jeppe er den eldste i Exit-gjengen, og spilles av Jon Øigarden. Dette er en skummel type som fort kan ty til vold i beruset tilstand og bruker innleide prostituerte som golfmatte. Jeppe er det klassiske eksempelet på et mennesket som blir stormannsgal av penger og tror han kan gjøre det han vil. Den siste hovedpersonen i serien heter William (Pål Sverre Hagen), en familiefar som takket være et langvarig rusmisbruk har utviklet alvorlige psykiske problemer. Et mislykket selvmordsforsøk gjør ham heller ikke friskere.

Basert på virkeligheten

De fire hovedkarakterene og deres nærmeste er basert på intervjuer med fire anonyme individer fra Oslos finansverden, og det diskuteres hvor virkelighetsnært det som utspiller seg er. Der enkelte hevder at portretteringene i serien er spot on, hevder andre det hele er noe overdrevet. Regissør og manusforfatter Øystein Karlsen hevder at om lag 70 % av det som utspiller seg i serien har hendt i virkeligheten, mens de resterende 30 er oppdiktet. Det ligger ekstra verdi i historier fra virkeligheten, men det er klart at spenningen blir skrudd opp noen hakk ved hjelp av kunstnerisk frihet.

Exit ble en umiddelbar suksess, til de medvirkendes overraskelse. Serien er kanskje noe av det drøyeste som har kommet ut av NRK, og kan anbefales på det sterkeste. Hva som foregår i det norske finansmiljøet er selvfølgelig ikke svart-hvitt, men historier fra dens skyggeside er i høyeste grad underholdende og spennende. Exit er dog ikke et stikk mot finansbransjen, men illustrerer godt den kyniske tankegangen og materialistiske livsfilosofien til rike og mektige individer. De åtte episodene er på om lag 30 minutter hver, og serien er perfekt å se sammenhengende en søndags ettermiddag/kveld.

bard