Norske serier

Dag

Komiserien Dag gikk på TV 2 fra 2010–2015, og omhandler samlivsterapeuten Dag, som har en noe utradisjonell måte å drive parterapi på, inspirert av sin egen nihilistiske livsfilosofi. I stedet for å hjelpe sine klienter med å holde kjærlighetsforhold og ekteskap gående, oppfordrer han dem til å gå fra hverandre.

Dag (Atle Antonsen) har selv valgt å leve alene, og har i utgangspunktet liten interesse av hverken forhold eller seksuelt samkvem. Faktisk slipper han knapt noen i leiligheten sin. Dette endrer seg når han møter søsterens gamle venninne Eva (Tuva Novotny), som lar det gå sport i å få han til å falle for henne. Dags beste venn Benedikt (Anders Baasmo Christiansen) er i motsetning til Dag en sex-avhengig skjørtejeger med et veldig godt dametekke som gjør at han fort havner i trøbbel og får sinte svigerbrødre på nakken.

Dag er av den oppfatning at det ikke finnes kompatible personligheter, og at mange forhold utelukkende holdes i live av skyldfølelse, plikt overfor barna og redselen for å være alene. Han er som lykkeligst alene, i alle fall tror han det. Når Eva kommer inn i bildet og de to etablerer et forhold, tvinges Dag til å revurdere sin egen kynisme overfor parforhold.

Eva er dyp, intelligent og kjapp i replikken, ikke ulikt Dag selv – noe han mot sin egen vilje fascineres av. Hun har levd et utagerende sigøynerliv utenlands de siste 10 årene, mens Dag knapt har vært utenfor Oslo. I løpet av serien utvikler forholdet deres seg parallelt med at Benedikt går fra den ene damen etter den andre, og må ta de blodige konsekvensene av å ha gjort det slutt med kjæresten mens hun fødte barnet deres.

Når Eva etter hvert blir gravid med Dags barn, får han og Benedikt samme dilemma. De må begge håndtere det å være fedre, selv om begge to – av vidt forskjellige grunner – har personlighetstrekk som gjør det hele svært vanskelig. Dag vokser mye på å være i forhold med Eva og ta av seg barnet sammen med henne. Likevel har ikke behovet for å være alene forsvunnet, og han må finne måter å forsone seg med sitt nye liv på samtidig som han ikke vil gi slipp på det gamle.

Serien Dag strekker seg over sesonger, og det finnes totalt 40 episoder. Dag ble skapt av Øystein Karlsen og Kristopher Schau, og har vunnet Gullruten for beste TV-drama og beste mannlige skuespiller.

bard