Norske serier

Lilyhammer

Denne krim- og komiserien gikk på NRK i årene 2012–2014, og består av tre sesonger. Det største trekkplasteret her er hovedrolleinnehaver Steven van Zandt, kjent fra bl.a. Sopranos og Bruce Springsteen E Street Band. Han spiller den amerikanske gangsteren Frank Tagliano, som flytter til Lillehammer for å begynne et nytt liv borte fra det kriminelle miljøet i New York, hvor han er etterlyst av mafiaen. Kontrasten mellom storbylivet der og det norske bygdelivet gjør serien både urkomisk og artig å følge med på.

Her tas både norske og amerikanske stereotyper på kornet, og Frank kommer seg opp i lokalsamfunnet på kriminelt vis slik han er vant med hjemmefra. Med seg får han en liten gjeng lokale bygdetullinger (spilt av bl.a. Trond Fausa Aurvåg og Steinar Sagen), og gjennom ham får de smake på gangsterlivet.

Little Steven

Lilyhammer fikk veldig høye seertall og en overraskende stor internasjonal tilhengerskare, og amerikanske Netflix kjøpte etter hvert rettighetene til serien. Steven van Zandt, eller «Little Steven» som han også kalles, rakk å bli en aldri så liten Norgesvenn etter Lilyhammer-eventyret. Sammen med sitt band har han opptrådt på bluesfestivaler i landet, og gjort sitt for å gi tilbud til unge musikere gjennom blant annet Notodden Bluesfestival.

Så lenge serien gikk var veldig mange av landets skuespillere innom den, i store og små roller. Det er gjennom slik internasjonal eksponering at skuespillere og andre medvirkende får anerkjennelse, og det spørs om ikke suksessen med Lilyhammer har fått åpnet dørene for norske fjes på utenlandske filmlerret.

bard