Populært nå

Hvordan tv-serier har endret skjønnhetsidealet

På TV-en spiller skuespillere ulike karakterer. Noen ganger spiller de en vakker og hevngjerrig elskerinne i en drama, andre ganger en emosjonell og relaterende superskurk i en actionserie. Uansett hva slags type TV-serier vi ser på, er det alltid noen man legger merke til mer enn andre. Det kan være for deres personlighet, eller for deres skjønnhet. Nå som tv-serier er mer populært å se på enn noen gang før med flere strømmetjenester på nettet, særlig hos de unge—hvordan har tv-serier påvirket skjønnhetsidealet?

Barnets forbilder

Barn blir lett påvirket av personer, miljøet og andre faktorer rundt seg, deriblant TV-skjermen. Ser en ung gutt på en serie med en stor, sterk og muskuløs superhelt, som for eksempel Supermann, knuse en stygt monster, skaper det selvfølgelig et inntrykk hos barnet. Mange barn elsker å være helter, da ideen om hva som er godt og hva som er ondt har blitt lært gjennom typiske barneserier på TV-en. Imitasjon er en vanlig egenskap hos barn, som også påvirker dem når de blir voksne.

Skjønnhetsidealet gjennom TV-en

Ser en jente på kvinner som Pamela Anderson i Baywatch i hver eneste TV-serie, er det vanskelig å ikke bli påvirket. TV-en forteller oss indirekte at dette er skjønnhetsidealet, og for mange person er det årsaken for at de former et negativt selvbilde av seg selv. TV-serier endrer altså skjønnhetsidealet uten at vi legger merke til det. Sannheten derimot er at mye kan endres, som gjennom plastikk kirurgi. Med brystforstørring fra Motvia har du kontrollen over din skjønnhet og helse, fordi selv om skuespillere har hatt en innflytelse over deg er det på slutten av dagen din kropp og ditt valg.

Og skjønnhetsidealet som blir vist mest på TV-en påvirker ikke jenter ekslusivt heller. Gutter vil bli påvirket av å se veltrente mannlige skuespillere med store muskler i alle typer sjangre av serier. Men om gutter eller jenter begynner å trene og være litt sunnere som et resultat av det, kan ikke skuespillere være en positiv innflytelse også?

Ingen ny endring?

At person blir påvirket av hva de ser på skjermen er ingen ny endring. Personer har appellert til det daværende skjønnhetsidealet så lenge vi kan huske, om det så var gjennom reklame, magasiner, eller på TV-en. Selv om det er både positive og negative sider av promotering av en type skjønnhet, er det vanskelig å forandre hva som selger mest. Likevel har vi sett en endring i hvem vi ser oftest på TV-skjermen enn tidligere. Vi ser at de som finner skuespillere leter aktivt etter folk fra andre raser, kulturelle bakgrunner, og med forskjellige kroppsfasonger. Og kanskje om vi er heldige, vil disse skuespillerne være en del av dem som påvirker den neste generasjonen.

bard